Veelgestelde vragen

Hieronder staan de meest gestelde vragen.

Wat is PatternMaker (vragen voor aanschaf)

Wat kan ik doen met PatternMaker?

PatternMaker heeft twee basisfuncties.

 1. Het is een Computer-Aided Design (CAD) programma waarmee u zelf helemaal een patroon kunt tekenen m.b.v. de teken- en bewerkgereedschappen in het programma. PatternMaker is speciaal ontworpen voor het tekenen van naaipatronen, het heeft dus specifieke functies afgesteld op patroontekenen zoals een naadtoeslag, beleg tekenen, plooifuncties, coupe sluiten.
 2. Ons Macro commando tekent een voorgeprogrammeerd patroon gebaseerd op uw keuzes en maten. Iedere macro is een klein bestand, dat gescheiden is van PatternMaker en afzonderlijk geprogrammeerd.
  1. U kunt de CAD gereedschappen gebruiken om uw eigen patronen te maken.
  2. U kunt de macro's ook gebruiken om het programma voor u op maat gemaakte patronen te laten tekenen.
  3. U kunt echter ook starten met een macro van een basispaslijf en dan PatternMaker gebruiken om het patroon te bewerken.
Wat is CAD?

CAD staat voor computer-aided design (met de hulp van een computer gemaakt ontwerp). Bekende CAD programmas worden gebruikt o.a. in architectuuur en bouwkunde.
CAD programmas bevatten teken- en meetgereedschappen om dezelfde dingen te doen, die u op papier doet met potlood, gum, geodriehoek en centimeter. Dit doet u echter met de snelheid, precisie etc. van een computer en zonder het tijdverslindende werk van tekenen, meten en hertekenen.
PatternMaker is een CAD program dat speciaal ontworpen is voor het tekenen van naaipatronen, het is dus gemakkelijker voor dit doel te gebruiken dan een niet specifiek programma zoals AutoCAD (tm). Denk bv. aan de gereedschappen zoals een naadtoeslag, beleg , plooien, coupe sluiten.
PatternMaker is een kompleet op zich zelf staand programma -- het vereist geen ander CAD programma om te draaien.

Kan ik mijn patronen exporteren

PatternMaker heeft zijn eigen bestandsextensie (.pat), maar het kan bestanden importeren/exporteren in DXF 9 (AutoCAD tm) extensie.
Dit is een oudere .dxf extensie, dus controleer eerst of dit aanvaardbaar is.
Belangrijk is dat de eenheid waarin u tekent en het geïmporteerde dxf bestand overeenkomen. PatternMaker zal bij het openen van een .DXF bestand vragen naar de eenheid. Het bestand zal daarop geconverteerd worden naar de eenheid waarin u tekent.
We werken momenteel aan een update van de .dxf naar een nieuwere DXF versie.

Hoe print ik mijn patronen?

PatternMaker print net als ieder ander Windows programma. De software zal automatisch uw printvoorbeeld opsplitsen over meerdere pagina's, als dat nodig is.
Als u een A4 printer gebruikt kunt u 20-30 blaadjes krijgen, die u aan elkaar dient te plakken. Gebruik dus het grootst mogelijke papiermaat . Makkelijker is het om banner papier (kettingpapier) te gebruiken indien uw printer dit toestaat, en nog handiger is een groot formaat printer.


Onthoud dat PatternMaker niet regelt hoe een patroon geprint wordt.
Het vertelt Windows om te printen en Windows behandelt het resultaat volgens de printer, die u heeft geselecteerd.

Gebruik altijd de laagste resolutie (dpi) en de minste kleuren die uw printer toestaat. Uw patronen zullen beter te zien zijn en sneller printen.  Meer over printen.

Kan ik een demo uitproberen voordat ik koop?

U kunt voor PatternMaker de Luxe, Professional, Gradeer Studio en MacroGen een demo downloaden en een registratie aanvragen voor 30 dagen. Tijdens die 30 dagen kunt u over de gereedschappen beschikken van de versie die u aangevraagd heeft. Zo kunt u het programma eerst uitproberen voordat u het aanschaft.


Wanneer u de demo download zijn er gratis patronen(macro's) in het programma aanwezig om uit te proberen:
een dames paslijfje, verschillende modellen kragen en een broek.
Geef uw eigen maten in en naai een paslijf voor uzelf.
Een damesbroek die past is een redelijk moeilijke test voor een computerprogramma, maar we denken dat u tevreden zult zijn met de resultaten.  
En zoals de naam al aangeeft, dit zijn gratis macro's die u zolang als u ze wilt, kunt gebruiken. Deze macro's vervallen niet na 30 dagen.
Alleen de Bewerk- en Teken gereedschappen uit de Demo versie vervallen na 30 dagen. 

Installatie en registratie

PatternMaker op een MAC

PatternMaker kan ook draaien op uw Intel Mac computer. Er zijn verschillende mogelijkheden beschikbaar en PatternMaker zal met verschillende mate van succes met ieder van hen werken.

 • Play-on-Mac is een gratis programma waarmee u PatternMaker kunt installeren op uw Mac en waarmee we goede resultaten hebben. Echter om PatternMaker of de patrooncollecties goed te kunnen installeren heeft u andere installatie bestanden nodig van de software.   Email ons voor de juiste bestanden en instructies om deze te installeren op een Mac met Play-on-Mac.

 • Leopard of BootCamp vereist dat er een legale kopie van Windows geïnstalleerd wordt op een separate partitie op uw harde schijf.  U dient naar deze partitie te gaan wanneer u de computer opstart  en dan PatternMaker onder Windows  installeren.  PatternMaker draait dan net zoals op een PC die werkt onder Windows en gebruikt  dan Windows Sneltoetsen.  Alhoewel we hulp geven bij PatternMaker onder Windows , kunnen we u niet helpen om Windows op uw Mac te installeren.

 • Parallels of VMWare Fusion creëert een Virtuele Machine of een computer in een computer.  Dit vereist ook dat er een legale kopie van Windows geinstalleerd wordt. Dan dient u PatternMaker onder Windows te installeren.  PatternMaker draait dan net zoals op een PC die werkt onder Windows en gebruikt  dan Windows Sneltoetsen.  Alhoewel we hulp geven bij PatternMaker onder Windows , kunnen we u niet helpen om Windows op uw Mac te installeren.

 • De laatste optie is Wine.  
  Er zijn verschillende versies uit en PatternMaker heeft deze niet allemaal getest. Ook werkt PatternMaker Software niet bij al deze verschillende versies van Wine, dus we kunnen geen resultaten garanderen.  Maar PatternMaker Basis werkt bij de meeste Wine variaties.
   

Patrooncollecties gebruiken

Zullen de Patrooncollecties mij passen?

De Patrooncollecties van de Designer Leena zijn getest op honderden modellen en passen de meeste mensen. De patroontekenmethode is gebaseerd op een systeem dat al tientallen jaren gebruikt wordt in Scandinavië. Onze ontwerper (designer) heeft ook in naaien lesgegeven en ze heeft de maatneeminstructies getest in het gebruik.  
De meeste mensen krijgen een goede pasvorm bij de eerste poging. We vinden dit een goed systeem, omdat het toegeeflijk is -- een kleine fout zal niet het hele patroon verpesten.

Iedereen moet eerst een paslijfje (fitting bodice) maken om uw maten te controleren. Let wel.. zorgvuldig maatnemen is noodzakelijk om een goed resultaat te krijgen. Voor degene die geen goed resultaat krijgen of als u een specifiek pasvormprobleem heeft, zoals scheve schouders bieden onze CAD tekengereedschappen u de mogelijkheden om het patroon waar nodig te veranderen.

Ik zie niets wanneer ik een Collectie/Makro draai

Druk EERST op de END toets om in te "zoomen op alles".

Dan controleer uw Lijnkleur en uw Schermkleur.  De kans bestaat dat deze beiden hetzelfde ingesteld zijn.

De Lijnkleur is de kleur waarin het patroon getekend wordt.
De standaardkleur is zwart (bij een wit scherm), maar er zijn verschillende andere kleuren beschikbaar. Als u het verschil wilt zien tussen 2 maten draai dan de macro eerst in zwart en dan nog een keer in rood, om te zien wat de verschillen zijn.
Wat u niet wilt is een WITTE achtergrond en een witte Lijnkleur of een ZWARTE achtergrond en een zwarte Lijnkleur. Om de kleur te veranderen dubbelklik op het Lijnkleurvakje , of navigeer naar Instellingen>Configureer permanent of Configureer tijdelijk.

 

Degenen die moeite hebben met het kijken naar een witte achtergrond kunnen de achtergrond veranderen naar een zwarte kleur met WITTE tekenlijnen.
Ga dan naar Instellingen>Configureer tijdelijk
of wanneer u dit steeds wilt gebruiken Instellingen>Configureer permanent.
Klik dan Uitgebreid in de rechter benedenhoek. Vink het vakje Wit tekenscherm uit.